Sari la conținut

„Bucureştiul nu mai este un oraş urât”. Fotografii de Ștefan Tuchilă.

„Bucureştiul nu mai este un oraş urât”. Fotografii de Ștefan Tuchilă.

Ştefan Tuchilă este arhitect şi pasionat de fotografie, stabilit acum la Paris. A început studiile la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” și a absolvit ENSA Paris Belleville. A participat de-a lungul timpului la numeroase expoziţii de fotografie individuale sau de grup, iar în 2006 a făcut parte din echipa care a reprezentat România la Bienala de Arhitectură de la Veneţia.

Deşi adresa lui oficială este în capitala franceză, Ştefan face foarte des drumul Paris-Bucureşti pentru că iubeşte ambele oraşe în aceeaşi măsură. Niciunul nu e perfect şi fiecare are aspecte pe care trebuie să le îmbunătăţim sau să le acceptăm. Trebuie să ne împrietenim cu oraşul şi să învăţăm să îl locuim, este de părere Ştefan.

Stefan Tuchila la Capitol 2017


Colaborează cu numeroase publicaţii de specialitate precum Zeppelin, Archdaily, Archilovers, Detail, iar din 2004 a început un proiect de cartare fotografică a Bucureştiului, pe care l-a numit Ultimul Etaj. Este de fapt, aşa cum mărturiseşte Ştefan, o încercare de a recupera cât mai mult dintr-un Bucureşti vechi, care începe să dispară.

Stefan Tuchila at Capitol 2017
Ștefan Tuchilă la Teatrul de vară Capitol 2017

Ştefan a adunat astfel mii de fotografii, iar în 2009 a ajuns şi la ansamblul istoric Capitol, care între timp a devenit unul din locurile sale favorite din Bucureşti. “Există un mod de a asimila oraşul şi de a-l trăi, oamenii au început să îl locuiască şi să gestioneze bine aspectele care îi deranjează. Bucureştiul nu mai este un oraş urât în care nu merită să trăieşti”, crede Ştefan.

Mai rămâne să rezolvăm problema patrimoniului.

Pentru că unul din locurile preferate ale lui Ștefan este Cinema / Teatrul de Vară Capitol, el încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra degradării în timp a uneia din cele mai frumoase grădini de vară din București. Astfel, el a revenit la finalul lui 2017 pentru a realiza un studiu fotografic comparativ ce relevă starea incertă în care se află ansamblul.

Ștefan Tuchilă la Teatrul de vară Capitol,  2009

În 2009 spațiul acesta era complet dispărut din memoria colectivă a bucureștenilor, iar Ștefan vrea să aducă din nou în atenția publicului aceste clădiri, monumente istorice care au generat fondul cultural al orașului și care în prezent, din păcate, se transformă în ruine.

Inițiative precum cea a lui Ștefan au mai avut și alți artiști. Pisica Pătrată a marcat aceste spații, redând vizibilitate ansamblului de monumente și reintegrându-le în viața cetățenilor și în discuțiile lor. 

Ștefan Tuchilă la Cinematograful Capitol,  2009
 

Află mai multe despre ansamblul de monumente Cinema / Teatrul de vară CAPITOL și campania de sensibilizare, aici.

Acest proiect cultural este co-finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.
Această campanie este organizată de Save or Cancel, prin feeder.ro, și face parte din programul cultural multianual “hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL”, co-finanțat de AFCN. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
 
Organizator: Save or Cancel
Parteneri: AFCN, ArCub, PMB, CNDB, Teatrul Mic, Cinema Marconi, RADEF, Carol 53, Monumente Uitate / Asociația ARCHÉ, Calup, Mellow Drinks, Plaja de Carte, Someș Delivery
Parteneri media: Zeppelin, IQads, Smark, Iqool, Assamblage, Citatepedia, wordstylist.ro, feeder.ro, anyplace.ro, Art7, Arte și meserii, Dizainăr
 
Text: Hildegard Ignătescu
Foto: Ștefan Tuchilă facebook / Instagram
 
Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.cinema/ teatru de vara CAPITOL

Other articles in the awareness campaign:
7 remarkable CAPITOL items, now on feeder.ro/shop
WINNER: Open call for CAPITOL – Photography
Paint-a-monument / Atelier pentru copii / Serebe (desen) + Octav (serigrafie) @ MNAC
TOP: Open call POEM CAPITOL
Open call POEM CAPITOL
BTLT: #FLUID / The Stage is Yours performance // OPEN CALL Winner: Augmented Space Agency / CAPITOL Continuum @ Teatrul de vară CAPITOL
BTLT: Pisica Pătrată semnal urban @ Teatrul de vară CAPITOL
VOTE: open calls for CAPITOL
NEW Open calls for CAPITOL
Cinema CAPITOL at the beach @ Plaja de Carte, Vama Veche
BTLT: Cum a fost la Someș Delivery 2017, Cluj?
CAPITOL Grădina Cinema la Someș Delivery 2017
BTLT: Reactivarea patrimoniului: provocări și beneficii @ CNDB
OPEN CALL CAPITOL DESIGN Winner: Acme Industries – Y
OPEN CALL DESIGN – Shape the future of CAPITOL
despre feeder.ro și regenerare urbană prin artă – un interviu IQads cu Save or Cancel
Cinema / Teatrul de vară CAPITOL 2017-2018
Capitol Cinema / Summer Theatre history and future 1912 – 2020
41 de foste și actuale cinematografe în București
38 de teatre din București
22 de clădiri reabilitate care pun în valoare patrimoniul din România

 
 
parteneri capitol 2017-2018