Cinema / Teatrul de vară CAPITOL @ Amural [A4] Festival Vizual
Festivalul Amural a deschis porțile orașului Brașov pentru cea mai mare sărbătoare a artelor vizuale contemporane. Campania Cinema / Teatrul de vară Capitol a călătorit și a cunoscut o mulțime de oameni interesanți, cu viziuni apropiate, și proiecte care ne inspiră. Prezența Capitol în cadrul celei de-a patra ediții a festivalului vizual Amural a produs o instalație cu trei acțiuni distincte: expoziția Capitol, Capitol Talks, live performance #FLUID.
Ediția Amural A4 este o experiență de care ne bucurăm din plin. Festivalul are două părți care se completează și se susțin reciproc. În cele 4 zile de festival, ziua poți admira multe instalații artistice și expoziții pe strada După Ziduri sau în turnul alb. Seara, programul se diversifică intens, iar întreg traseul între Cinema Popular, Turnul Alb și Turnul Negru este colorat, animat vizual și sonor de o mulțime de muzicieni, vj și artiști care îți stimulează toate simțurile transformând o mică parte, dar semnificativă, din centrul Brașovului într-o expoziție în aer liber, augmentând clădirile din această zonă.
Traseul începe cu Cinema Popular în interiorul căruia Maotik a amplasat un obiect care semăna cu o carte deschisă pe ale cărei pagini se desfășura o poveste proiectată video. În exterior, încă se păstrează desenul lui Mr. Thoms creat în ediția din 2016. Imediat lângă, chiar pe zidul care dă numele străzii, am amplasat expoziția Cinema / Teatrul de vară Capitol.
Din aleea care urca pe deal ajungi într-o zonă de relaxare de unde poți să ai o privire de ansamblu asupra zidului sau să vezi îndeaproape cei doi lupi din sârmă împletită.
Treci prin instalația efemeră și plină de viață realizată de Ein helles Schwarz și Markus Puhlmann (GER) și ajungi la desenul pictat de Colectivo Licuado.
Urmează o serie de proiecții și videomapping-uri super interesante, interactive și dinamice, în care efectiv te pierzi pentru câteva momente. Continuând să urci către zona Ambiental, poți descoperi instalația Poemtry realizată de Rizi.
De ce am călătorit la acest festival? Ne-am conectat cu echipa Amural și ne-am bucurat să descoperim că unul dintre scopurile principale ale festivalului îl constituie reactivarea Cinematogafului Popular, din centrul istoric la Brașovului. Instant ne-am dat seama că avem multe lucruri în comun care merită explorate, așa că în scurt timp am plănuit participarea în cadrul festivalului și vizita în Brașov.
Pentru a transmite Brașovenilor mesajul campaniei de conștientizare și sensibilizare față de clădirile cu valoare culturală abandonate, cu focus pe Cinema / Teatrul de vară Capitol, iar în cazul de față Cinema Popular, am pregătit o expoziție care cuprinde momente esențiale și memorabile, o parte despre trecutul istoric cât și perspective asupra posibilului viitor în care aceste spații vor fi reintegrate în viața orașelor și circuitul public. Împreună cu energicii voluntari, am reușit să expunem planșele chiar pe Zidul care dă numele străzii și să împachetăm câteva sute de stickere, cărți poștale, postere, alături de manifestul proiectului, pe care le-am distribuit rapid în tot festivalul împreună cu câteva tricouri serigrafiate manual de Octav Avramescu în cadrul atelierelor pentru copii de la mnac.
Un alt lucru interesant este că ne-am întâlnit cu prieteni, colegi, amici și parteneri sau colaboratori. Cu mulți am purtat discuții în jurul reactivării clădirilor de patrimoniu care ar putea oferi multor artiști, designeri, scriitori, regizori, producători, actori sau muzicieni un spațiu unde să-și poată manifesta creativitatea sau să-și facă cunoscute, lucrările lansându-le într-un spațiu public către cei interesați și prezenți. Într-un material publicat cu ceva timp în urmă de o televiziune națională, Cristian Mungiu, regizor premiat în repetate rânduri la nivel internațional, spunea că este absurd ca aceste produse culturale să fie vizualizate doar de un public străin, iar în țară, din 600 de spații alocate cinematografiei, doar câteva să fie active în condiții greu de descris. La Amural, Eva Pervolovici, regizoarea filmului Marussia, ne-a povestit câteva dintre peripețiile avute recent încercând să distribuie filmul în cele câteva dintre sălile locale funcționale…
Sâmbăta am remontat expoziția devastată de ploaia din timpul serii. Apoi am vorbit cu organizatorii Amural, care se bucură de o ediție super reușită la care au primit susținerea autorităților locale, lucru care a facilitat extinderea festivalului în mai multe locuri concomitent, ceea ce a ridicat interesul unui public larg și trecătorilor curioși. Imediat după lăsarea serii, luminile proiectoarelor au început să anime fațadele clădirilor și instalațiile produse de artiștii locali și internaționali.
După ce am vizitat expoziția din noul spațiu alternativ Visssual, situat pe strada fabricii, ne-am întors la scena de lângă Turnul Negru unde Ada Kaleh își făcea auzite noile producții care se auzeau până în centrul Brașovului. Cu o seară înainte, în același loc, Max Cooper a susținut un performance cu care a sculptat spațiul audio video concomitent.
Duminică am început programul matinal, pregătind o serie de articole și postări pe fb și insta pentru cei care nu au ajuns la festival și urmăresc online. Am vizitat expoziția Alinei Marinescu intitulată “Out of Love” alături de cea a lui Martin Balint numită “BLO500 or how to shape undisclosed identities” și picturile lui Ion Văcăreanu de la Centrul multicultural al Universității Transilvania din Brașov.
Sus la Turnul Alb, în timpul zilei, amicii de la One Night Gallery au organizat expoziția colectivă cu Paul Dersidan, Bianca Dumitrascu, Sweet Damage Crew, Nicăieri von Băraru, Victor Fota, Livia Fălcaru și Raluca Băraru. Iar seara puteai urmări o serie de filme sau să te bucuri de o priveliște minunată dintr-un cinematograf în aer liber, deasupra orașului.
Seara ne-am reîntâlnit cu #FLUID (Paul Dunca – performer, coregraf, dramaturg și Alex Bălă – muzician) să ascultăm noile producții și să experimentăm energia efervescentă a celor doi artiști pe Scena Popular. Am parcurs un traseu muzical și performativ, o incursiune în istoria spațiului scenic bucureștean, vizând în special povestea Teatrului de vară și Cinematografului Capitol, situat pe strada Constantin Mille. Piesa care a dat numele performance-ului, The Stage is Yours, poate fi ascultată exclusiv pe electronicbeats.ro, chiar aici.
A doua intervenție a lui Micleuşanu Mitoş în cadrul Amural a fost un performance aliasul Febre39, care în 20 de min reușește să atingă toate problemele într-un mod unic și amuzant, trăgând totodată mai multe semnalele de alarmă.
Află mai multe despre ansamblul de monumente Cinema / Teatrul de vară CAPITOL și campania de sensibilizare, aici.