Sari la conținut

Descarcă aplicația CAPITOL CONTINUUM  pentru a vedea cum arată Teatrul de Vară Capitol dincolo de fațadă

Capitol Continuum by ASA

O vizită mai puțin obișnuită la Capitol. Descarcă aplicația CAPITOL CONTINUUM  pentru a vedea cum arată Teatrul de Vară Capitol dincolo de fațadă

Orașul ne surprinde în fiecare zi cu comorile lui ascunse. Ați observat câte clădiri zac în ruine și parcă șoptesc povești tăcute, unele triste, altele pline de viață sau de mister? Cum ar fi dacă ne-ar putea spune câte au văzut de-a lungul timpului, cine le-a trecut pragul?… Timpul trece și pare că soarta lor e pecetluită să se piardă în istorie, ucise de nepăsare și ignoranță.

Este tocmai ceea ce încercăm să nu lăsăm să se întâmple, așa că am lansat cu ceva timp în urmă un apel deschis de proiecte, cu tema “Exerciții de memorie colectivă: cum interacționăm cu patrimoniul?“. Am pornit atunci în căutarea unui semnal urban, o lucrare care să investigheze procesele memoriei colective. În urma voturilor unanime, atât din partea juriului, cât și a publicului care a putut alege online, a câștigat o instalație video interactivă extrem de interesantă, dezvoltată de Ciprian și Dan Făcăeru de la Augmented Space Agency: Capitol Continuum. Procesul creativ a presupus digitalizarea Teatrului de Vară Capitol cu ajutorul unor tehnici de scanare 3D, investigând metode alternative de arhivare digitală pentru a putea promova mai eficient patrimoniul abandonat. Totodată, am urmărit facilitarea unor noi expresii artistice și interacțiuni în mediul virtual.

Capitol Continuum by ASA

Iată cum funcționează Capitol Continuum: după ce descărcați aplicația (iOS – iTunes sau Android – google play) îndreptați camera telefonului către oricare dintre elementele instalației realizate la intrarea în Teatrul de Vară Capitol de artistul bucureștean Pisica Pătrată, aka Alexandru Ciubotariu, aka Ciubi.  Instalația Augmented Reality interacționează cu aceste celebre desene, care se înscriu printre cele mai cunoscute și fotografiate lucrări de street art din București. Suntem siguri că, dacă ați ajuns pe strada Constantin Mille, ați trecut cel puțin o dată pe lângă ele și v-au atras atenția.

Acum, datorită aplicației Capitol Continuum și prin intermediul AR (Augmented Reality) puteți să treceți dincolo de fațadă și să pătrundeți în interiorul grădinii. Astfel veți putea vedea dincolo de fațada Teatrului de vară Capitol. Veți fi însoțiți de vocea bunicii artistei Mara Mărăcinescu, care povestește despre vizitele ei din tinerețe la Cinematograful Capitol. Pentru exemplificare, prietenii noștri de la Baza au făcut un scurt video:

Instalația a fost inclusă în circuitul de spații alternative în Noaptea Albă a Galeriilor 2017, iar grădina a putut fi vizitată atunci în spațiu digital. Cu ajutorul telefonului mobil, mai multe grupuri de vizitatori au interacționat cu instalația realizată de Pisica Pătrată și au pătruns în interiorul vechiului teatru de vară, cu ajutorul realității augmentate.

Ce este AR (realitatea augmentată)?

Poate cea mai importantă calitate a realității augmentate este că ea aduce componente ale lumii digitale în percepția lumii reale. Și nu face aceasta ca un simplu afișaj al datelor, ci integrează senzațiile percepute de către utilizatori ca părți naturale ale mediului înconjurător.

Cine sunt Augmented Space Agency, creatorii acestei aplicații?

Exploratori ai frontierelor digitale, cei de la Augmented Space Agency depășesc barierele dintre spațiile fizice și cele digitale cu ajutorul mediului Augmented Reality. Concentrați pe platforme mobile, ei creează noi tipuri de experiențe și produse cu o gamă largă de aplicabilități.

Aplicația Capitol Continuum este disponibilă gratuit pe iTunes sau google play și din septembrie anul trecut, când a fost lansată oficial, a înregistrat zeci de descărcări.

Așteptăm cu interes și părerile voastre după o vizită la Capitol mai puțin obișnuită!

Află mai multe despre ansamblul de monumente Cinema / Teatrul de vară CAPITOL și campania de sensibilizare, aici.

Cinema Teatrul de vară Capitol 2017-2018
Acest proiect cultural este co-finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.
Această campanie este organizată de Save or Cancel, prin feeder.ro, și face parte din programul cultural multianual “hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL”, co-finanțat de AFCN. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Organizator: Save or Cancel
Parteneri: AFCN, ArCub, PMB, CNDB, Teatrul Mic, Cinema Marconi, RADEF, Carol 53, Monumente Uitate / Asociația ARCHÉ, Calup, Mellow Drinks, Plaja de Carte, Someș Delivery
Parteneri media: Zeppelin, IQads, Smark, Iqool, Assamblage, Citatepedia, wordstylist.ro, feeder.ro, anyplace.ro, Art7, Arte și Meserii, Dizainăr
Design: Acme Industries
Text: Hildegard Ignătescu, Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic)
Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.
 parteneri Cinema Teatrul de vară Capitol 2017-2018