Sari la conținut

CAPITOL Talks 2 @ HUB A, Casa OAR București

CAPITOL Talks 2: Teatre și cinematografe scoase din circuitul public // Expoziție + lansare booklet CAPITOL 2017 @ HUB A, Casa OAR București
20 Octombrie 2017 // 19:00

Ne face plăcere să vă invităm la o discuție informală despre nevoile și oportunitățile actuale ale clădirilor de patrimoniu, realizată în parteneriat cu Calup și Teatrul Mic și găzduită de HUB A, Casa OAR București. Concomitent, are loc lansarea booklet-ului CAPITOL 2017, și o nouă ediție a expoziției itinerante Cinema / Teatrul de vară CAPITOL.

Invitații celui de-al doilea dialog din serie sunt persoane a căror activitate susținută îmbunătățește constant calitatea vieții și a spațiului, în orașul București. Inițiativele și proiectele lor se află în diferite stadii și au abordări distincte însă toate se referă la reactivarea adaptabilă a patrimoniului, racordată la nevoile societății actuale.

Invitați: TBA

 

Anticipând discuțiile de vineri, am pregătit un chestionar despre București, timp liber, patrimoniu și Capitol, pe care vă invităm să-l completați, aici:  https://goo.gl/DrcNHV

Ne-am propus ca, prin această nouă întâlnire, să descoperim modele de bună practică și experiențe particulare, specifice fiecărui caz. Înțelegerea beneficiilor reabilitării este, în anumite cazuri, deficitară. Factorii de decizie – autorități naționale sau locale, proprietari, etc. – fără a avea o perspectivă amplă, sunt descurajați de aspectul precar, superficial, al clădirilor propuse pentru reabilitare. Utilizarea adaptabilă, racordată la nevoile actuale, poate răspunde acestor dificultăți într-un mod sustenabil. Integrarea activă a patrimoniului prin conversie este tratată ca oportunitate, nu doar de ordin funcțional, cât și de ordin cultural. Beneficiile spațiului construit, care își arată vârstele, au repercursiuni în toate aspectele vieții publice, dar și în trările interioare ale unei societăți.
Nevoia acută de spații dedicate culturii este accentuată de închiderea unui număr mare de spații culturale, în special cinematografe, teatre și galerii de artă, ca urmare a legii 282/2015.

Programul inițiat de Save or Cancel pentru promovarea patrimoniului, cu aplicație pe ansamblul de monumente Cinema / Teatrul de vară Capitol, propune sensibilizarea artiștilor, promotorilor culturali și comunității pentru a identifica modele inovatoare de re-utilizare adaptabilă a patrimoniului, un exercițiu democratic, sustenabil.

Prima conferință s-a desfășurat în Mai 2017, la CNDB, ca discuție informală despre provocările și beneficiile reactivării patrimoniului, urmată de un performance experimental #FLUID.

 

Noua producție a expoziției itinerante prezintă acțiunile și produsele din cadrul campaniei pentru reactivarea Cinema / Teatrul de vară CAPITOL, fotografii și lucrări realizate împreună cu artiștii implicați și publicul proiectul, alături de materiale de arhivă.

 

Booklet-ul CAPITOL 2017 este o publicație-manifest care se desfășoară în trei planuri: trecut, prezent și viitor, și lucrează cu procese ca nostalgia și imaginația. Publicația nu își propune să fie o incursiune exhaustivă în istoria ansamblului sau demersurile Save or Cancel, ci o selecție editorială de informații și resurse menite să activeze memoria colectivă și să inspire.

 

 

Contactează info@saveorcancel.tv pentru înscrieri și mai multe detalii.

 

Află mai multe despre ansamblul de monumente Cinema / Teatrul de vară CAPITOL și campania de sensibilizare, aici.

 

Expoziția și lansarea booklet-ului Capitol 2017 fac parte din proiectul cultural co-finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.

Această conferință este organizată de Save or Cancel, prin feeder.ro, și face parte din programul cultural multianual “hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL”, co-finanțat de AFCN. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

Organizator: Save or Cancel
Parteneri: AFCN, ArCub, PMB, CNDBTeatrul MicCinema Marconi, RADEFCarol 53, Monumente Uitate / Asociația ARCHÉ
Parteneri media: ZeppelinIQadsSmark, Iqool, Assamblage, Citatepedia, wordstylist.ro, feeder.ro, anyplace.roArt7Arte și meserii, Plaja de Carte, Someș Delivery, Dizainăr

Design: Acme Industries
Foto: VJ VLC, Alex Iacob
Text: Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic)

Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.