Sari la conținut

O provocare la Capitol: față în față sub o umbrelă cu emoții

Interviu Ioana Petre Fă-te ca plouă Cinema Teatrul de vară Capitol

Regizoarea Ioana Petre își amintește despre Fă-te că plouă, un spectacol inedit pe care l-a regizat în 2009 împreună cu Ilinca Radulian: “Teatrul de vară Capitol m-a ales”

Ioana Petre este regizoare de teatru. S-a spus despre ea că este o regizoare de mare forță analitică și de o rară subtilitate. A terminat două facultăți la București, una de Limbi Străine (germană-engleză) la Universitate și una de Regie Teatru la UNATC. De-a lungul carierei a lucrat la numeroase spectacole puse în scenă în țară și în străinătate, la Teatrul Bulandra, Teatrul Ion Creangă din București, Teatrul de Comedie din București, Opera din București, Opera din Iași, Teatrul din Basel. Printre colaborările cele mai importante ale Ioanei este cea cu Andrei Șerban, care a rămas cel mai bun profesor pe care l-a avut vreodată, așa cum mărturisește ea. A regizat spectacole diverse, de la teatru pentru copii, la operă. Acum locuiește în Germania, la Weimar, unde lucrează ca asistent de regie la Opera de Stat și este implicată în mai multe proiecte artistice. Îi plac ideile out of the box și spațiile de lucru mai puțin convenționale.

fa-te ca ploua metropotam small5

La Teatrul de vară Capitol a ajuns prima oară în vara lui 2009, dintr-o întâmplare. Trecând într-o zi prin fața Teatrului Mic, Ioana a observat desenele verzi făcute vizavi de street artistul Alexandru Ciubotariu, cunoscut mai degrabă sub numele de Pisica Pătrată. S-a apropiat curioasă și s-a uitat mai atent. Acasă a căutat mai multe pe net și așa a ajuns la echipa Save or Cancel. Își amintește că a fost foarte ușor să obțină permisiunea de a face un eveniment. Practic, nu Ioana a fost cea care a ales locul, ci mai degrabă a fost invers – Teatrul de vară Capitol a apărut în drumurile ei și a simțit nevoia să facă un eveniment teatral acolo.

fa-te ca ploua metropotam small3

În acea perioadă, buna ei prietenă Ilinca Radulian – o tânără regizoare absolventă de Harvard – era în România, așa că au profitat de ocazie și s-au gândit împreună la ce ar fi potrivit să facă în acel spațiu. Fă-te că plouă a fost un proiect care a pus față în față actorul și spectatorul, sub o umbrelă.

fa-te-ca-ploua-Cristina-si-Andrei2.jpg

“Au fost mai multe idei, dar trebuia să alegem ceva ușor de realizat, cu resurse proprii, care să tenteze actorii pentru că urmau să joace gratis și în același timp foarte special pentru cei din public, ca să-i facem să vină. Fusesem împreună la festivaluri și aveam deja un lung șir de idei pe care voiam să le dezvoltăm sau să le testăm, inspirate mai mult sau mai puțin din ce văzusem sau ce discutasem până atunci. Am ales să facem “umbrelele”, adică să îmbrăcăm câteva umbrele destul de mari în material, iar sub ele să ascundem câte un actor. O persoană (am acceptat uneori și câte două) putea intra sub umbrelă și astfel avea parte de o poveste spusă de un actor sau o actriță.”

Deși nu a plouat deloc, ba chiar a fost o zi toridă de august, Ioana și Ilinca au folosit șapte umbrele sub care oricine era curios putea să intre, pentru o experiență unică împreună cu actorul sau actrița peste care nimerea. Fiecare umbrelă cu povestea ei, cu actorul și spectatorul pe rând, iar umbrelele se plimbau în interiorul Teatrului de vară Capitol. Ilinca a vrut să testeze și ea mica reprezentație și s-a ascuns sub o umbrelă. Privind în urmă, Ioana regretă că n-a avut și ea curajul să încerce.

fa-te ca ploua metropotam small1

Au ales împreună câteva texte din Orkeny Istvan, un autor foarte drag amândurora și ale cărui scurte povestiri erau perfecte pentru acest eveniment. Ioana și-a dorit să includă și o poveste care îi plăcea mult, scrisă de Simona Popescu. Au întrebat câțiva prieteni dacă vor să participe și au avut surpriza ca mulți dintre ei să accepte provocarea: Iulia Brezeanu, Raluca Botez, Lucia Elvira Butnariu, Radu Crăciun, Irina Drăgănescu, Monica Săndulescu și Sorina Ștefănescu.

fa-te ca ploua metropotam small8

Au avut emoții, fiindcă era un experiment teatral inedit și nimeni nu prea știa ce se va întâmpla la Capitol, dacă publicul va veni și mai ales cum va reacționa. Totuși, destul de multă lume și-a făcut apariția cu mare curiozitate, iar pentru majoritatea surpriza a fost plăcută și interesantă, de sub umbrele ieșind la un moment dat și câte trei, patru perechi de picioare.

Gruia, un prieten al Ioanei care a venit la eveniment își amintește: “Ca spectator îți trebuia un pic de curaj ca să intri sub umbrelă întrebând „Se poate?” sau „E liber?” și să dai nas în nas cu actorul, să-i simți respirația în timp ce recita și eventual să ți-o și ștergi de pe obraz. Dar nu mă înțelegeți greșit, să fii atât de aproape de actor e o experiență foarte mișto, e un alt nivel, e altceva. Se aseamănă cu situația în care afară plouă cu găleata, tu n-ai umbrelă, dar vezi pe cineva care are, îți faci curaj și rogi pe respectivul/respectiva să împărțiți umbrela până vine autobuzul sau până stă ploaia, iar în acest timp sub umbrelă socializezi, povestești, îți petreci timpul vorbind.”

A fost minunat, pentru că atât actorii au avut parte de o experiență nouă, cât și spectatorii s-au distrat cu fiecare în parte.

La Weimar, unde Ioana locuiește și lucrează la opera din oraș din august 2017, există un spațiu reabilitat care îi place în mod deosebit și care se numește e.werk.

Teatrul Național din Weimar are aici o clădire pe care o folosește ca spațiu de spectacole, există un cinematograf cu trei săli și anual are loc aici un festival urban. Spațiul este utilizat pentru cele mai diverse activități, de la teatru, cinema în aer liber și concerte la ateliere, expoziții, lecturi publice, târguri, petreceri și activități pentru copii.

fa-te ca ploua metropotam small2

În perspectiva reabilitării Teatrului de vară Capitol, Ioana Petre își dorește să vadă aici evenimente deosebite, asemănătoare cu cel făcut de ea și Ilinca Radulian în 2009.

“M-a bucurat foarte tare inițiativa voastră și știu că ați continuat să organizați evenimente și să faceți call-for-projects. Mă bucură și faptul că spațiul nu a fost reabilitat, ci și-a păstrat sălbăticia care ascunde atâtea detalii incredibil de frumoase. Sigur că ar fi minunat un tip de reabilitare cât se poate de discretă, pentru a exista totuși posibilitatea de a organiza evenimente în mod constant și  mi-ar plăcea ca acele evenimente să fie deosebite, cum cere, de altfel, spațiul. Poate proiecții de filme mute cu muzică live, concerte cu video-mapping, lucruri deosebite care să se potrivească cu acest loc absolut minunat.”

fa-te ca ploua metropotam small7

Cariatidele de pe scena Teatrului de vară Capitol își amintesc cu siguranță de acea zi minunată de august în care a plouat cu emoții. Dacă te uiți la ele mai bine, par că visează. Poate chiar la o nouă de experiență de acest fel, cu Ioana și Ilinca și cu alți prieteni ai locului. Iar visele de multe ori devin realitate. Stay tuned 🙂

fa-te ca ploua metropotam

Află mai multe despre ansamblul de monumente Cinema / Teatrul de vară CAPITOL și campania de sensibilizare, aici.cinema/ teatru de vara CAPITOL

 

Această campanie este organizată de Save or Cancel, prin feeder.ro, și face parte din programul cultural multianual “hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL”, co-finanțat de AFCNProgramul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Organizator: Save or Cancel
Parteneri: CNDBTeatrul MicCinema Marconi, RADEFMonumente Uitate/ Asociația ARCHÉCalup, Mellow Drinks, Plaja de Carte, Someș Delivery, Augmented Space Agency, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Anuala de Arhitectură
Parteneri media: ZeppelinIQadsSmark, AssamblageDizainărIqool, anyplace.rofeeder.roThe Institute, Designist

Design: Acme Industries, Alexa Frîncu
Text: Hildegard Ignătescu, Ioana Petre
Foto: Ioana Petre, Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic), metropotam.ro

 

Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.

parteneri Cinema Teatrul de vară Capitol 2017-2018