Sari la conținut

OPEN CALL ARHITECTURĂ & DESIGN – Imaginează viitorul CAPITOL [UPDATE]

open call CAPITOL ARCHITECTURE + DESIGN [EXTENDED DEADLINE]

Imaginează viitorul Teatrului de vară CAPITOL și proiectează o propunere care transformă acest spațiu abandonat într-un hub cultural

Save or Cancel căută să reîncarce identitatea CAPITOL și știm că voi puteți face mult mai mult!

CONCEPT: 2020 Hub cultural Teatrul de vară CAPITOL

Teatrul de vară CAPITOL prezintă, pentru publicul spectacolelor de cinema, teatru sau de revistă, dar și pentru cel al evenimentelor diverse culturale – un spațiu nou, re-descoperit, aflat în centrul capitalei, într-o zonă recunoscută pentru activități culturale și recreaționale, cu un potențial interesant ca spațiu de manifestare a culturii dar și de generare a acesteia. Spațiul poate fi investit cu o dublă menire.

Prima funcțiune conceptuală are un rol memorial– capacitatea de a integra și prezenta o parte din cultura existentă și funcțiunile aferente acesteia, aducându-le în contemporan, materializate. A doua menire este regenerarea urbană continuă prin “construcția socială a obiectului”, aflată la convergența artefactelor culturii existente cu momentul actual, mereu reînnoit.

În cazul de față, Teatrul de vară CAPITOL a ajuns în pragul distrugerii datorită avariilor provocate de cutremurul din 1977 dar și din cauza uitării. Acest spațiu a apărut dintr-o necesitate a orașului în dezvoltare, și a fost animat până la scoaterea lui din uz, și ocazional după acest moment.

În cazul particular al monumentelor istorice, dimensiunea timpului este un factor de o importanță aparte și orice intervenție, cum ar fi conversia, trebuie nu doar să evidențieze această dimensiune, ci și să o potențeze.

Analiza fenomenului de hub cultural, printr-o operație de conversie a patrimoniului construit, ne arată că arhitectura există în dimensiunea timpului și a mișcării, despre care Jean Nouvel spune că ”One conceives and reads a building in terms of sequences.” Astfel configurarea spațială poate permite noi seturi de relații, dinamice, între spațiile existente și nevoi actuale, identificate alături de comunitate.

CAPITOL are nevoie de mai mult decât o randare remarcabilă. Are nevoie de o identitate și un rol acordat la nevoile utilizatorilor săi.

TEMĂ: Căutăm o echipă sau o persoană care poate să creeze o viziune a viitorului CAPITOL

Conceptul câștigător va fi un sistem de design care este expresiv, adaptabil și sustenabil. Ar putea fi abstract, schimbător, asertiv sau minimal, intrepid sau neobișnuit, emfatic sau low-key. Mai presus de toate, ar trebui să vorbească despre istoria remarcabilă și posibilul viitor CAPITOL.

Parter: foyer, casa de bilete, grupuri sanitare, scări, depozitare, cafenea și galerie de artă – 91 mp
– acces și facilități pentru persoanele cu dizabilități
– cele două spații cu ferestre și acces direct din stradă pot fi integrate în Teatrul de vară sau imaginate ca spații comerciale separate, cum ar fi o cafenea și o galerie de artă.
– sugerăm cumularea majorității funcțiunilor în zona de intrare, cum ar fi casa de bilete, grupuri sanitare, scări pentru acces la balcon și camera de proiecție, depozitări pentru obiectele din grădină în zilele reci.

Parter: grădina de vară cu scenă pentru teatru și ecran pentru vizionări de filme – 285 mp
– un sistem de acoperire temporară pentru zile cu ploaie, lămpi și mese cu încălzire pentru exterior, primăvara și toamna.
– scenariul tău ar trebui să permită publicului de pe scaune să se concentreze asupra spectacolului sau proiecției.
– sistem de iluminat
– sistem audio-video pentru scenă
– mobilier custom pentru exterior care va acomoda cât de mulți vizitatori este posibil, considerând un maximum de 70 de persoane așezate pe scaune și 20 de persoane care stau în picioare
– jardiniere cu sistem de irigație pentru plantele care acoperă calcanele

Nivel intermediar: camera de proiecție –19 mp
– audio-video sistem
– sistem de iluminat
– sistem de ventilație

Balcon – 91 mp
– acoperire flexibilă pentru filtrarea razelor solare în timpul verii și un sistem fix de acoperire pentru scările de acces.
– un sistem de acoperire temporară pentru zile cu ploaie, lămpi și mese cu încălzire pentru exterior, primăvara și toamna.
– mobilier custom pentru exterior care va acomoda cât de mulți vizitatori este posibil, considerând un maximum de 60 de persoane așezate pe scaune și 10 persoane care stau în picioare.
– sistem de iluminat

PROPUNEREA CÂȘTIGĂTOARE: Noi oferim

– două premii, în valoare netă de 1000 lei, premiul juriului, respectiv 450 lei, premiul audienței.
– o șansă de a vă perfecționa ideea, cu mai multe informații de la echipa noastră, în întâlniri suplimentare.
– promovare în cadrul programului cultural.
– concursul are un caracter de studiu și de sondare a tinerilor profesioniști cu privire la potențialul pe care acest spațiu îl oferă și nu reprezintă soluția finală sau un document de lucru [UPDATE].

CUM APLIC: Ești gata să ajuți la formarea viitorului CAPITOL?

Descarcă formularul de înscriere și Regulamentul de Concurs al apelului deschis.
Poți participa cu maximum 1 propunere/persoană sau echipă.
Trimite fișierele ca o singură arhivă la info@saveorcancel.tv
Utilizează wetransfer, dropbox sau gdrive pentru a trimite fișiere mai mari de 6mb.
Descarcă modelul 3D, un releveu, o galeriecu imagini de arhivă de recente, prezentarea campaniei Teatrul de vară CAPITOL. Utilizează-le pentru a te inspira și informa.
Adresează orice întrebare despre acest apel, prin e-mail sau printr-un mesaj către pagina facebook Teatrul de vară CAPITOL; să ai în vedere, putem publica întrebări frecvente, dacă răspunsurile sunt utile pentru mai mulți participanți.

FIȘIERE NECESARE:

– un scurt bio
– portofoliul sau un link către portofoliul tău online
– formularul de înscriere în concurs
– propunerea ta trebuie să conțină 1 singură pagină, format A2, portret, pdf, 150dpi.

JURIU: Selecția ideii câștigătoare

1/3 vot public online pe feeder.ropublic online vote.

1/3 membrii juriului vor fi anunțați pe 5 Mai 2018 [UPDATE]
Raluca Trifa – coordonator de proiect în cadrul departamentului Științe Tehnice, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu
Maria Duda – arhitect în cadrul biroului BAZA.Deschidem orașul și profesor la Facultatea de Arhitectură, Universitatea “Spiru Haret
Dorothee Hasnas – architect și editor Zeppelin
Dan Dinoiu – lector în cadrul departamentului Sinteza Proiectării de Arhitectură, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu

1/3 organizator Save or Cancel
Cristina Popa – social designer
Andrei Racovițan – arhitect

CALENDAR: stay updated 

23 Aprilie – START
14 Mai – DEADLINE: Data finală de trimitere a propunerilor este 14 Mai 2018. 21 Mai – DEADLINE EXTINS: Data finală de trimitere a propunerilor este 21 Mai 2018.
15 – 20 Mai 22 – 29 Mai SONDAJ: Vot public online pe feeder.ro
21 Mai 30 MaiCÂȘTIGĂTORI: Propunerile câștigătoare vor fi anunțate pe data de 21 30 Mai pe capitol.rehab, saveorcancel.tvfeeder.ro și rețelele asociate.

Află mai multe despre ansamblul de monumente Cinema / Teatrul de vară CAPITOL și campania de sensibilizare, aici.

Această campanie este organizată de Save or Cancel, prinfeeder.ro, și face parte din programul cultural multianual “hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL”, co-finanțat de AFCN. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Organizator: Save or Cancel
Parteneri: CNDB, Teatrul Mic, Cinema Marconi, RADEF, Monumente Uitate / Asociația ARCHÉ, Calup, Mellow Drinks, Plaja de Carte, Someș Delivery, Augmented Space Agency, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Anuala de Arhitectură
Parteneri media: Zeppelin, IQads, Smark, Assamblage, Dizainăr, Iqool, anyplace.ro feeder.ro, the Institute, designist

Design: Acme Industries
Text: Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic)
Imagini: Ștefan Tuchila, Alex Iacob, save or cancel, feeder.ro, arhive, alți autori

Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.

Exit mobile version