2017
Despre programul multianual CAPITOL v-am povestit pe larg de-a lungul timpului, iar feeder.ro a fost alături de inițiativa de reactivare pornită de Save or Cancel încă din 2008.
Situat în centrul orașului București, ansamblul de monumente istorice Cinema CAPITOL și Teatrul de vară CAPITOL ocupă parcela dintre bd. Elisabeta 36 și str. Constantin Mille 13. În 2017-2018, Save or Cancel propune o campanie de conștientizare și sensibilizare față de patrimoniul cultural național, cu aplicație pe Cinema / Teatrul de vară Capitol, relevând potențialul economic, social și educațional al tuturor spațiilor culturale abandonate din România, prin implicarea artiștilor și comunității locale în cadrul unor proiecte trans-sectoriale, multidisciplinare, colaborative. Citește interviul IQads cu Save or Cancel, despre feeder.ro și regenerare urbană prin artă.
Cele 2 clădiri se încadrează în Lista Monumentelor Istorice astfel:
- Ansamblul de arhitectură “Bd. Elisabeta”, B-II-a-B-18672, între I.C. Brătianu și Bd. Schitu Măgureanu, sector 3, 5, sf. sec. XIX – prima jum. sec. XX;
- Grădina Cinema CAPITOL, B-II-m-B-19202, Str. Mille Constantin 13, sector 1, înc. sec. XX; arhitect Nicolae Nenciulescu
- Cinema CAPITOL, B-II-m-B-18683, Bd. Elisabeta 36, sector 5, sf. sec. XIX – înc. sec. XX.; arhitect Henriette Delavrancea
obiectivele campaniei
• atragerea unor noi categorii de public pentru spațiile culturale alternative și pentru patrimoniu.
• sensibilizarea audienței față de patrimoniul cultural, relevând potențialul acestuia pentru sectorul cultural independent.
• promovarea creațiilor contemporane locale și susținerea artiștilor tineri.
• promovarea creativității ca alternativă sustenabilă la abandonul instituționalizat al patrimoniului.
Cinema / Teatrul de vară CAPITOL este o ruină remarcabilă care are potențialul să reactiveze social și economic comunitatea.
Proiectul propune sensibilizarea artiștilor, promotorilor culturali și comunității pentru a identifica modele inovatoare de re-utilizare adaptabilă a patrimoniului, un exercițiu democratic, sustenabil.
Nevoia acută de spații independente dedicate culturii este accentuată de închiderea unui număr mare de spații culturale, în special cinematografe, teatre și galerii de artă, ca urmare a legii 282/2015.
CUM CONSTRUIM O COMUNITATE ÎNAINTEA UNEI CLĂDIRI?
- investigarea, re-utilizarea și promovarea patrimoniului participă la regenerarea urbană și la transformarea socială și economică a comunității;
- investiţie în ecosisteme artistice;
- facilitarea de procese colective, de ex. co-creația;
- mobil și efemer: utilizarea și integrarea fațadei în proiecte la scara umană: semnale urbane;
- inițiative temporare, pop-up, care pot fi prezentate itinerant.
Iată un rezumat al activităților desfășurate în 2017, planurile pentru 2018 și un scurt istoric al ansamblului de monumente.
OPEN CALL I – design
Între 4 și 19 Mai 2017, Save or Cancel a pornit în căutarea identității CAPITOL, iar apelul deschis a atras 8 idei remarcabile și participarea unui grup divers de designeri și artiști din România, Serbia și Portugalia.
Câștigătorul, ACME Industries, a creat sistemul identitar Y, care folosește ca argument principal vizibilitatea, preferând un limbaj grafic primar care face singur toată treaba, dând naștere unor grafici diverse și puternice, fără să își piardă identitatea.
CAPITOL 1/4 Reactivarea patrimoniului: provocări și beneficii / #FLUID / Expoziție @ CNDB
Sâmbătă, 27 Mai, la CNDB, am participat la o discuție informală despre provocările și beneficiile reactivării patrimoniului, urmată de un performance experimental #FLUID.
Încă de la începutul serii, atmosfera a fost prietenoasă și relaxată, așa că prieteni, cunoștințe vechi și noi au participat la conversație.
Andrei Racovițan, din partea Save or Cancel, a deschis dialogul despre patrimoniul cultural abandonat și perspective pentru viitor, cu o scurtă prezentare a istoriei Cinema / Teatrul de vară CAPITOL și a campaniei de reactivare, despre care puteți citi pe larg, accesând link-urile.
Andrei Panaitescu a prezentat procesul de reactivare Cinema Marconi început în 2015, împreună cu colegii din Asociația Industrii Cultural Creative. Clădirea este un monument istoric clasa B, emblematică pentru zona istorică protejată din care face parte. Începând cu mijlocul lui 2015, o colaborare între proprietari și Asociația Industrii Cultural Creative încearcă repunerea clădirii în circuitul public, creând un spațiu performativ cu scopul de a salva clădirea dar și de a atrage atenția asupra unei zone aflate în acest moment in disoluție, în ciuda faptului că se află într-o zonă istorică protejată din centrul Bucureștiului. Inițiativa de reactivare a Cinematografului Marconi, cu acțiuni ca Motor! sau Marconi Playground cu Pisică Pătrată, a integrat monumentul pe harta afectivă a Bucureștiului, generând multiple apariții în presă și social media.
Anca-Raluca Majaru ne-a introdus în provocările specifice proiectului Monumente Uitate, derulat de Asociația ARCHÉ. Din prezentarea dinamică a Ancăi, reținem că proiectul Monumente Uitate are ca scop inventarierea reședințelor nobiliare extraurbane de epocă modernă de pe actualul teritoriu al României, creșterea notorietății acestora în rândul publicului larg și crearea unui spațiu de dialog între specialiști, beneficiari și pasionați ai acestui segment de patrimoniu. Astăzi, se mai conservă în jur de 1000 de astfel de ansambluri arhitecturale, cărora li se adaugă alte numeroase reședințe dispărute de-a lungul timpului, dar ale căror imagini și istorie se păstrează încă. Principalul rezultat al proiectului este arhiva online www.monumenteuitate.org ce oferă gratuit imagini, informații generale, istorice și de arhitectură, precum și reprezentări grafice ale reședințelor, clasate sau nu ca monumente istorice, din Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova. Arhiva a fost concepută pentru a răspunde cerințelor tuturor celor interesați de patrimoniul cultural, dar mai ales cu scopul de a populariza subiectul protecției monumentelor istorice în cadrul societății în general.
Raluca Munteanu a povestit despre o serie de experiențe interesante și aplicații practice ale reactivării patrimoniului material și imaterial, inițate de Fundația Pro Patrimonio. Prezentarea a început cu un caz regretabil, Hala Matache și demolarea sa, parte dintr-o acțiune radicală cu efecte dezintegrante pentru comunitatea din zonă, ilustrată în filmul documentar “Matache – Berzei Buzesti” de Dragoș Lumpan. Raluca a continuat cu exemple de practici incluzive de reactivare și regenerare a patrimoniului cu implicarea comunității, cum este recenta lansare a fermei bio de la Izvoru, Argeș, creată de Asociația Domeniul Perticari-Davila în parteneriat cu Pro Patrimonio. Din nou implicând comunitatea, Pro Patrimonio a început reactivarea Casei Enescu, un proces în desfășurare, propunând deschiderea Academiei Internaționale de Muzică George Enescu, un centru de excelență în studiul muzicii clasice, cu interes spre arhitectura tradițională, arte vizuale și meșteșuguri, îmbinând componenta memorială cu funcțiunea educațională, implicând copiii din zonă. Un alt proiect remarcabil al fundației este The Golescu Collection: HONEST GOODS, o familie de obiecte ce pun împreună designul contemporan cu tradiția meşteşugului local, expusă la Romanian Design Week 2017, în cadrul expoziției ReDesign Crafts.
Teodor Frolu a povestit despre reabilitarea The Ark (cunoscută și sub numele Vama antrepozite din București sau Bursa Mărfurilor) și inițativa E-Uranus, cinematograf de o vară. Bursa Mărfurilor este un monument istoric construit în 1898 după planurile arhitectului italian Giulio Magni și inginerului Anghel Saligny, situat la intersecția străzii Uranus cu Calea Rahovei.
Expoziția din cadrul evenimentului a prezentat propunerea câștigătoare, Y de Acme Industries și înscrierile participanților la Open Call Design CAPITOL, alături de studiul istoric, ilustrații și desene create de artiști și public, în timpul evenimentelor din 2016.
Seara a continuat cu un live queer act neo-faggotique #FLUID (Paul Dunca și Alex Bălă), inspirat din istoria Cinema / Teatrul de vară CAPITOL. Intitulat “The Stage is Yours”, performance-ul transpune publicul pe strada Sărindar, acum 100 de ani, într-un performance spectaculos și emoțional. ♥️
Street Delivery 2017
Echipa Save or Cancel a participat Sâmbătă la Street Talks @ Agora Verde (Grădina Universitarilor) în cadrul mesei rotunde “CeRe Participare: Inițiative Civice în spații verzi”, prezentând campania de reactivare Capitol.
Cinema Capitol @ Someș Delivery, Cluj
Între 17-18 iunie 2017 am participat la a treia ediție Someș Delivery, pe segmentul de râu cuprins între Podul Garibaldi și Podul Zburător, în Cluj, prezentând proiectul “hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL”, o instalație și cinematograf în aer liber care testează posibile utilizări cotidiene și culturale ale spațiului public, pentru a iniția procese participative de place-making.
A post shared by CAPITOL Cinema / Theatre (@teatrul_de_vara_capitol) on
Zona de relaxare și cinematograf în aer liber, Cinema Capitol, integrează malul nordic al Someșului și reinterpretează spațiul public, explorând legături între film📽, natură🌱 și oraș🏛. Ideea are un caracter temporar, este adaptabilă și replicabilă, reprezentând un model care poate fi repetat la diferite dimensiuni, inclus în trasee, sau re-asamblat în altă zonă a Someșului. 👷🏼♀️🙌🏻👩🏻🎨 Someș Delivery activează râul cu o serie de concerte, evenimente și intervenții, proiecte în care se poate interacționa direct cu apa.
Voluntarii, organizatorii și participanții au început să transforme spațiul public de pe malurile Someșului încă de la începutul săptămânii, sub privirile curioase ale trecătorilor. Imaginile lui Alex Iacob, dar și social updates ale participanților și vizitatorilor ne introduc în atmosfera veselă și dinamică de la Someș Delivery 2017.
Am cunoscut oameni minunați, care ne-au inspirat prin activitatea lor și ne-au determinat să participăm la edițiile viitoare. Pe parcursul celor două zile am interacționat cu proiectele câștigătoare din concursul Someș Delivery: Casa din copac, loc de joacă de Boca Ștefania, Pop Catalin; Nature Desks / Someș Edition de Ioana Biriș (NL) & Oana Hodade (RO); Insula | Someș Delivery de Daria Seușan, Roxana Ocoș, Oana Pop, Grig Vulpe, Flaviu Petean, Silvia Seușan, Raluca Vadu, Cosmin Moise, Anda Iosip, Andrei Bobiș; Ophelia de Marius Bucea; Capitol – Grădina Cinema de Save or Cancel: Cristina Popa, Andrei Racovițan, Alexandru Iacob; Somn la Someș de Alina Andrei; Trash Songs de UNIVERSAL PLEASURE FACTORY: Panna Adorjáni, Kinga Ötvös, kata bodoki-halmen, Dániel Láng, Zenkô Bogdán. MiniREACTOR face baloane și ne aduce mai aproape de copilărie și Someș.
Sâmbătă, cu ajutorul simpaticilor voluntari, organizatori și echipei Cinemobil, am instalat cinematograful în aer liber. Vremea: 💨🌦capricioasă. Cu ajutorul organizatorilor Someș Delivery, evenimentul se mută în prietenosul Cotton Club Cluj. Programul de proiecții a început la 21:10 cu scurtmetrajul Up Stairs, de Alina Ușurelu și Irina Marinescu, și a continuat cu video feeder.ro @ Street Delivery București 2017; video hub cultural Cinema / Teatrul de vară Capitol; documentarul Auto-Ceva (2009, Germania / România) de Felix Grimm și filmul The Social Life of Small Urban Spaces (1988, Statele Unite) de William H. Whyte.
Duminică, pe malul nordic al Someșului, într-un cadru natural idilic, am văzut scurtmetrajul Up Stairs, de Alina Ușurelu și Irina Marinescu; Street Delivery București | feeder.ro (2017); hub cultural Cinema / Teatrul de vară Capitol | feeder.ro (2017); 38 de Teatre din București | feeder.ro (2017); 41 de Cinematografe din București | feeder.ro (2017); Bulevardul Elisabeta – Bulevardul Cinematografelor din București | feeder.ro (2017); documentarul Auto-Ceva (2009, Germania / România) de Felix Grimm, filmul The Social Life of Small Urban Spaces (1988, Statele Unite) de William H. Whyte, scurtmetrajul René (2008, Elveția) de Tobias Nölle și scurtmetraj Voyage dans la Lune (1902, Franța) de Georges Méliès.
Mai multe fotografii de la Someș Delivery, realizate de Vlad Cupșa, Dana Tole și Antonio Bumb von Jersichmarkt: ziua 1 | ziua 2.
Interviu cu echipa Save or Cancel, despre instalația Capitol creată pentru Someș Delivery:
Expoziție & cinema CAPITOL @ Plaja de Carte, Vama Veche
Timp de 3 zile, între 4 și 6 August 2017, Plaja de Carte din Vama Veche este transformată într-un cinematograf de artă în aer liber 📽, unde vizitatorii pot vedea gratuit filme și scurtmetraje remarcabile care au diferite legături și interacțiuni cu spațiul Cinema / Teatrul de vară Capitol, din București.
Bucurându-se de valurile Mării Negre 🌊, un cadru natural spectaculos pentru video proiecții, spectatorii au vizionat filmele The Social Life of Small Urban Spaces (1988, Statele Unite) de William H. Whyte; Auto-Ceva (2009, Germania / România) de Felix Grimm; scurtmetrajele Up Stairs (2017, București), de Alina Ușurelu și Irina Marinescu; René (2008, Elveția) de Tobias Nölle; Voyage dans la Lune (1902, Franța) de Georges Méliès; și scurte videoclipuri Street Delivery București (2017, București), de feeder.ro; Someș Delivery Cluj (2017, București), de feeder.ro; hub cultural Cinema / Teatrul de vară Capitol (2017, București), de feeder.ro; 41 Cinematografe din București (2017, București), de feeder.ro; 38 Teatre din București (2017, București), de feeder.ro; Bulevardul Elisabeta – Bulevardul Cinematografelor din București (2017, București), de feeder.ro.
Expoziția itinerantă Capitol, produsă de Save or Cancel, poate fi vizitată până la încheierea sezonului 2017. Aceasta ilustrează studiul istoric, imagini și informații despre acțiunile și evenimente demarate în campanie cât și o viziune pentru viitor, aducând argumente pentru transformarea acestui ansamblu de monumente într-un hub cultural. Cu ocazia expoziției, publicul poate răsfoi la Plaja de Carte booklet-ul Cinema / Teatrul de vară Capitol, ediția 2016.
OPEN CALL II intervenție artistică și fotografie
Save or Cancel caută să reîncarce memoria colectivă cu noi instanțe din viața ansamblului de monumente CAPITOL astfel că între 14 și 28 August a lansat un dublu apel deschis pentru o intervenție artistică și o fotografie.
2020 Hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL
Ansamblul prezintă, pentru publicul spectacolelor de cinema, teatru sau de revistă, dar și pentru cel al evenimentelor diverse culturale – un spațiu nou, re-descoperit, aflat în centrul capitalei, într-o zonă recunoscută pentru activități culturale și recreaționale, cu un potențial interesant ca spațiu de manifestare a culturii dar și de generare a acesteia. Spațiul poate fi investit cu o dublă menire. Prima funcțiune conceptuală are un rol memorial – capacitatea de a integra și prezenta o parte din cultura existentă și funcțiunile aferente acesteia, aducându-le în contemporan, materializate. A doua menire este regenerarea urbană continuă prin “construcția socială a obiectului”, aflată la convergența artefactelor culturii existente cu momentul actual, mereu reînnoit. În cazul de față, ansamblul Cinema / Teatrul de vară CAPITOL a ajuns în pragul distrugerii datorită avariilor provocate de cutremurul din 1977 dar și din cauza uitării. Acest spațiu a apărut dintr-o necesitate a orașului în dezvoltare, și a fost animat până la scoaterea lui din uz, și ocazional după acest moment.
În cazul particular al monumentelor istorice, dimensiunea timpului este un factor de o importanță aparte și orice intervenție, cum ar fi conversia, trebuie nu doar să evidențieze această dimensiune, ci și să o potențeze. Analiza fenomenului de hub cultural, printr-o operație de conversie a patrimoniului construit, ne arată că arhitectura există în dimensiunea timpului și mișcării, despre care Jean Nouvel spune că ”One conceives and reads a building in terms of sequences.” Astfel configurarea spațială poate permite noi seturi de relații, dinamice, între spațiile existente și nevoi actuale, identificate alături de comunitate.
Tema: Exerciții de memorie colectivă: cum interacționăm cu patrimoniul?
Inspirație: Cinema Calendar Of The Abstract Heart – 09 – de Tristan Tzara
Publicul și juriul au ales unanim instalația artistică AR propusă de Ciprian Făcăeru, Dan Făcăeru / Augmented Space Agency, intitulată Capitol Continuum. Exploratori ai frontierelor digitale, Augmented Space Agency depășește barierele dintre spațiile fizice și cele digitale cu ajutorul mediului AR. Concentrați pe platforme mobile, ca viitor driver al mediilor digitale, creează noi tipuri de experiențe și produse cu o gamă largă de aplicabilități. Principalul lor focus este mediul augmented și pe tehnologiile conexe. Ei dezvoltă pipelines de producție inovatoare pentru a crea un conținut dedicat mai bun și experiențe AR, MR, XR & VR, menținând un flux de lucru eficient și adaptabil.
Aplicația Capitol Continuum este disponibilă gratuit pentru iOS și Android.
Semnal urban I / instalație artistică de Pisica Pătrată @ Teatrul de vară CAPITOL
Alexandru Ciubotariu aka Pisica Pătrată este unul dintre cei mai apreciați ilustratori și muraliști din Romania, dar și fondatorul Muzeului Benzii Desenate. Lucrează constant, desenează pisici pătrate și acceptă tot felul de provocări. Lucrările sale street-art semnalează locuri uitate și inspiră dialog.
Pisica Pătrată ajută Teatrul de vară Capitol să participe la viața orașului. La invitația Save or Cancel, el a ilustrat “spiritul locului” în 2009 și 2016, pisica verde care interacționează cu trecătorii de pe Constantin Mille. Anul acesta, noua intervenție artistică Pisica Pătrată pe fațada teatrului re-utilizează sistemul existent de afișaj pentru reclame și cele două vitrine, care au înlocuit statuile originale, anticipând momentul când animalele urbane se vor amuza în grădina teatrului de vară. Noul semnal urban de pe str. Constantin Mille nr. 13 se distinge în frontul continuu, atrăgând privirea către clădire, lucrarea din 2016 și textul manifest, parte din intervenție.
Instalarea a început pe 8 August, când au sosit primele banners, care folosesc un sistem simplu și non-invaziv pe prindere 🐭pe grilajele existente.
Duminică, 20 August, chiar a doua zi după Un-hidden Bucharest Pisica Pătrată totem, ne-am re-întâlnit pentru suspenda cele 2 panouri care utilizează sistemul de reclamă. Prietenoșii parteneri ai proiectului, Teatrul Mic, au contribuit cu schela de pe care Alexandru și Vlad au constatat că panourile sunt ok, însă șuruburile sunt mult prea mici, dacă vor să folosească găurile din rama metalică a sistemului, deja existente. După câteva idei, mai bune sau mai amuzante, soluția a fost să marcheze găurile din metal pe forex, să-l găurească iar apoi să prindă cu… 🐭.
Încă din timpul instalării, semnalul urban a atras curiozitatea riveranilor și turiștilor, un grup de tineri exploratori urbani și un grup de fotografi.
CAPITOL – un obiectiv turistic în tururi alternative ghidate
OPEN CALL III poem
11-29 Septembrie
Scopul concursului este sensibilizarea scriitorilor consacrați și nepublicați, și persoanelor creative în general, re-activarea memoriei colective și promovarea prin literatură a patrimoniului național, cu aplicație pe ansamblul de monumente istorice Cinema / Teatru de vară CAPITOL.
Obiectivul concursului este investigarea conceptului de identitate culturală printr-un concurs literar pentru poeți, pentru promovarea ansamblului de monumente, luând în considerare istoria, contextul și potențialul acestuia, în viitor.
semnal urban II / performance #FLUID / instalație artistică Capitol Continuum @ Teatrul de vară CAPITOL
În seara de vineri, 15 Septembrie, ne-am strâns în număr mare în fața Teatrului de vară CAPITOL pentru a participa la a treia punere în scenă a performance-ului The Stage is Yours, un traseu muzical și performativ, creat și interpretat de #FLUID, în jurul istoriei spațiului scenic bucureștean, vizând cu preponderență povestea Teatrului de vară și Cinematografului Capitol. Colaborarea dintre Paul Dunca (performer, coregraf, dramaturg) și Alex Bălă (muzician), materializată prin #FLUID, a dat naștere unui queer act bucureștean care folosește sunetul, muzica și microfonul ca arme împotriva neutralității civice.
Performance-ul The Stage is Yours a avut loc prima dată în August 2016 tot în fața Teatrului de vară, ca mai apoi să încheie conferința “Reactivarea Patrimoniului: Provocări și Beneficii”, organizată de Save or Cancel și găzduită de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti în Mai 2017.
Ca de fiecare dată, acest performance-manifest a avut ca scop reactivarea memoriei colective printr-un itinerariu muzical despre istoria Teatrului de vară Capitol. Microfonul și conceptul de story-telling au fost uneltele de care s-au folosit cei de la #FLUID iar rezultatul a fost un queer act memorabil compus din 9 melodii și un bis la cererea publicului, separate de scurte informații și curiozități despre Teatrul de vară Capitol, povestite de Paul Dunca.
Tot vineri a avut loc și inaugurarea celui de-al doilea semnal urban din cadrul campaniei, instalația artistică câștigătoare a apelului deschis 1 din New open calls for CAPITOL. Capitol Continuum este o intervenție artistică digitală site-specific augmented reality pe fațada Teatrului de Vară Capitol, creată de Augmented Space Agency. Proiectul evidențiază existența trans-mediatică, în spațiul fizic și în spațiul virtual, a monumentului arhitectural. Procesul creativ a presupus digitalizarea Teatrului de Vară Capitol cu ajutorul unor tehnici de scanare 3D. Astfel, instalând aplicația Capitol Continuum, veți putea vedea dincolo de fațada Teatrului de vară Capitol.
“Pun la cale împreună cu Alex Bălă un itinerar muzical despre povestea locației Teatrului de Vară Capitol folosind microfonul și convenția de story telling. Cred că această campanie e foarte necesară pentru conștientizarea valorii acestui spațiu. Lipsa spațiilor e una dintre problemele reale cu care comunitatea artistică se confruntă momentan.” – feeder insider w/ Paul Dunca
Instalații Teatrul de vară CAPITOL @ Noaptea Albă a Galeriilor 2017
În cadrul NAG 2017, vizitatorii au descoperit instalațiile artistice Semnal Urban de Pisica Pătrată și Capitol Continuum de Augmented Space Agency.
Paint-a-monument / Atelier pentru copii / Serebe (desen) + Octav (serigrafie) @ MNAC
În zilele de 12 și 13 Octombrie 2017, de la ora 18:00, Save or Cancel a organizat un alt fel de workshop, la MNAC. Copii între 8 și 15 ani au fost invitați să ia parte, gratuit, la un atelier de desen și serigrafie, menit să stârnească interesul pentru patrimoniu și participarea la viața orașului. Motto-ul evenimentului a fost „Explorăm arta ca mijloc de regenerare urbană„. Paint-a-monument a constat în cele două zile de atelier de desen pentru copii cu Serebe și serigrafie cu Octav Avramescu.
Participanții la atelierul de desen și serigrafie Paint-a-monument au primit câte un exemplar KOLOR, prima carte de colorat pentru copii realizată de Serebe, noul booklet Capitol, dar și câte un tricou și o sacoșă, imprimate de Atelierul de serigrafie de pe lângă Asociaţia Jumătatea Plină, care a transferat grafica realizată de Acme Industries pe o serie limitată de obiecte care susțin campania de conștientizare și sensibilizare față de patrimoniul abandonat, cu focus pe Cinema / Teatrul de vară Capitol.
Îndrumați de Serebe cei mici s-au simțit în largul lor, au desenat și bricolat idei pentru campania Cinema / Teatrul de vară Capitol. Dintre ideile propuse, pare că marcarea abandonului cu o serie de fantomițe ar fi destul de evidentă, iar dacă ne gândim la o transformare a spațiului, de ce nu l-am putea face un leu sau dragon? Niște idei minunate, la care nu ne-am gândit până acum.
Octav Avramescu i-a introdus pe tinerii participanți în lumea tipografiei manuale și le-a arătat cum se realizează și multiplică un afiș cu ajutorul serigrafiei.
În cea de-a doua zi a atelierului, copiii au personalizat împreună cu Serebe câte o piesă din puzzle-ul din lemn de plop, decupat și gravat laser apoi serigrafiat de Octav.
„Am avut parte de doua zile faine alaturi de o gasca mega simpatica de pustani si pustoaice. Cu si despre Teatrul de vara Capitol.” – Serebe
Apoi au transferat desenele realizate pe sticlă, parcurgând procesul de expunere a imaginii și developare a emulsiei pe o sită format A2, au întins vopseaua cu racleta și au realizat primul lor fanzin.
Atelierul a decurs minunat, copiii participanți petrecând două seri creative alături de Serebe, Octav și Save or Cancel.
Lucrările au fost expuse Vineri, 20 Octombrie, în cadrul conferinței Capitol Talks 2 / Expoziție / lansare booklet Capitol la Hub A, Casa OAR București.
Capitol Talks 2/4 / Expoziție / lansare booklet Capitol @ Hub A, Casa OAR București
Conferința Capitol Talks 2/4 a avut loc Vineri, 20 Octombrie 2017, și a fost realizată în parteneriat cu Calup, găzduită de noul HUB A, în clădirea OAR București.
Participanții la discuție au fost: Ale Stoica și Mark Lorant Mihat, gazdele noastre conferinței și reprezentanții Calup, ale căror proiecte de reactivare urbană ne inspiră; Raluca Trifa, coordonator al proiectului Reabilitarea fondului construit, proiect de specialitate la alegere din cadrul departamentului Științe Tehnice, UAUIM; Ciprian Făcăeru, Augmented Space Agency, câștigătorii New Open call for Capitol și autorii instalației artistice AR Capitol Continuum; Anca Majaru, Asociația ARCHÉ; Dragoș Fotache, arhitect; Adrian Popescu, arhitect. Am discutat, într-un cadru relaxat și informal, despre metode de promovare și reactivare participativă a patrimoniului istoric, în contextul închiderii unui număr mare de spații culturale bucureștene.
Expoziția itinerantă a fost prezentată în cadrul conferinței, propunând în fiecare ediție noi materiale produse în proiect – fanzin, puzzle, postere realizate de copii în cadrul workshop-ului, o serie nouă de panouri despre proiect, un program de film publicat în 1948 de Cinema Capitol, o imagine silverprint realizată de fotograful Petre Ghiocel alături de alte exponate.
CAPITOL booklet 2017
Editat de Save or Cancel, booklet-ul a fost lansat și distribuit în timpul conferinței CAPITOL Talks 2/4. Publicația cuprinde informații despre ansamblul de monumente, un sumar al studiului istoric, și o trecere în revistă a activităților și evenimentelor din ultimii 9 ani care au ca scop activarea memoriei colective și reintegrarea CAPITOL în circuitul cultural public. Ediția din 2016 este una dintre publicațiile participante în cadrul Anualei de Arhitectură București 2017, Cercetări și Viziuni prin Arhitectură – Carte de Arhitectură.
Lansare website capitol.rehab
Save or Cancel lansează platforma campaniei, capitol.rehab, un website bilingv care oferă vizitatorilor informații detaliate despre derularea campaniei, știri și articole dedicate acestui subiect cât și informații despre evenimente sau activități la care poți participa și tu!
Vizită @ Teatrul de vară CAPITOL
Vizită și prezentare pentru studenții UAUIM, anul 5 – Reabilitarea fondului construit, proiect de specialitate la alegere din cadrul departamentului Științe Tehnice, crește vizibilitatea și aprecierea pentru patrimoniu, familiarizând studenții cu istoria ansamblului de monumente, beneficiile implicării civice și metode de reactivare.
Cinema / Teatrul de vara Capitol în Cartierul Creativ
The Institute a lansează prima ediție a hărții Cartierul Creativ care cuprinde 82 de centre de interes. Ne bucurăm că ansamblul Cinema / Teatrul de vara Capitol face parte din Cartierul Creativ.
Sondaj / Despre tine, București și CAPITOL
Sondajul, disponibil print și online, propune descoperirea monumentelor istorice relevante pentru București și investigarea opțiunilor de petrecere a timpului liber, alături de invitația de a imagina viitoarele funcțiuni culturale ale ansamblului de monumente Cinema / Teatrul de vară Capitol. Până acum au răspuns peste 70 de persoane, 35 dintre respondenți sunt studenți UAUIM și o parte din publicul conferinței / expoziției din 20 Octombrie. 42 dintre răspunsuri vin din mediul online, activiști, artiști plastici, studenți, redactori de film, via formularul google forms sau widgets (pop-ups) de pe site-urile capitol.rehab și feeder.ro
Vă invităm să răspundeți întrebărilor din sondaj și să descoperiți câteva dintre rezultatele online, intermediare.
Open Call CAPITOL / fotografie
📷 În curând, un nou Open Call CAPITOL pentru fotografie
2018
APRILIE
OPEN CALL IV – arhitectură
MAI
conferință / workshop
IUNIE
semnal urban III – instalație artistică
expoziție itinerantă – Timișoara
AUGUST
conferință / workshop @ ArCub
SEPTEMBRIE
expoziție itinerantă
lansare booklet, ed. 03
Scurt istoric al ansamblului de monumente
1912
Ziarul Rampa anunță deschiderea Cinema Clasic, Sâmbătă, 26 Mai: “Doi tineri artişti, d-nii: Nicolae Grigorescu de la Teatrul Național şi Mănescu, un distins sculptor, au luat iniţiativa de a construi un mare teatru-cinema.”
1916
Arhitectul Nicolae Nenciulescu construiește grădina Teatru de vară Alhambra, în prezent denumit Capitol.
1938
Arhitect Henriette Delavrancea-Gibory reface fațada și aparatul de intrare Cinema Capitol în stil modernist.
1948-1990
Naționalizare: Cinema Capitol și Teatrul de vară Alhambra trec în proprietatea statului. În 1990, ansamblul se închide și iese din circuitul public.
2008-2020
Campania independentă de reactivare, inițiată de Save or Cancel, analizează fenomenul de hub cultural, propunând reabilitarea patrimoniului construit.
Vizualizează mai multe imagini pe feeder.ro
Acest proiect cultural este co-finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.
Acest program cultural multianual este organizat de Save or Cancel, prin feeder.ro, co-finanțat de AFCN. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Organizator: Save or Cancel
Parteneri: PMB, ArCub, AFCN, CNDB, Teatrul Mic, Cinema Marconi, RADEF, Carol 53, Monumente Uitate / Asociația ARCHÉ
Parteneri media: Zeppelin, IQads, Smark, Iqool, Assamblage, Citatepedia, wordstylist.ro, feeder.ro, anyplace.ro, Art7, Arte și meserii, Plaja de Carte, Someș Delivery, Dizainăr
Design: Acme Industries
Foto: Alex Iacob, VJ VLC, Serebe, Cristina Popa, Andrei Racovițan
Text: Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic)
Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.