Sari la conținut

Misterele Bucureștiului cu street artistul J.Ace / O vizită incognito mult așteptată la CAPITOL

J.Ace street art at Teatrul de vara Capitol cover

Dacă sunteți foarte atenți la detalii când mergeți pe străzile din centrul Bucureștiului, puteți observa în anumite locuri, pe ziduri mai precis, niște mici figurine foarte interesante, intrigante chiar, care au o poveste în spate, secretă. Misterul e și mai mare, pentru că J.Ace, cel care care le creează, e un street artist din UK căruia îi place să facă vizite incognito peste tot în lume.

Până acum, J.Ace a lăsat urme în Bangkok, Copenhaga, Geneva, Teheran, Shanghai, Paris, Mumbai, Mexico City, Kiev, Washington, Tokyo și Londra, desigur, ca să numim doar câteva din orașele vizitate de el până acum. Aceste mici figurine atrag atenția asupra unor probleme cu care se confruntă societatea contemporană, cum ar fi violența față de femei, sau, în alte cazuri completează cu umor peisajul urban, fie că e un graffiti care umple un spațiu sau un zid pur și simplu gol și interesant pentru artist.

J.Ace e recunoscut printre street artists cu aceste figurine mici cât o palmă, cu trăsături sau culori specifice unor destinații foarte diverse de pe toate continentele. Și asta pentru că lui J.Ace îi place mult să călătorească și să descopere spiritul locului, pe care apoi îl modelează în lut, îl sculptează cu niște instrumente speciale din lemn, din toată această muncă rezultând celebrele figurine pe care le arde în cuptor. Uneori sunt simple, nevopsite și par că dorm, alteori culorile aprinse, forma și luciul atrag atenția, iar figurinele par să vorbească celor care le privesc. Fețe simpatice, fețe grotești, urși și iepuri, sikh cu turbane, fețe care dorm sau care zâmbesc, Frida Kahlo și femei cu văl musulman, femei cu nasul bandajat, elefanți, căței, purcei și Harry Potter, Nosferatu și vampiri, zei indieni și Dracula, regina Angliei și Yayoi Kusama, Vlad Țepeș și David Bowie. Toate sunt foarte plastice sau chiar provocatoare, te pun pe gânduri și au un mesaj de transmis, chiar dacă uneori mesajul este doar atât: zâmbește.

Poate că v-ați prins deja după temele abordate, J.Ace a fost și în România, de vreo 3-4 ori în ultimii ani. A ajuns la Bran, la Peleș și a vizitat și Bucureștiul, desigur. Dovada șederilor în capitală sunt figurinele pe care le-a lăsat cu generozitate pe strada Știrbei Vodă, la Cărturești Verona și la grădina Eden.

Și cum Teatrul de vară Capitol este un must-see când vii la București, a fost și la noi de câteva ori, însă figurinele lui J.Ace dedicate Capitolului au dispărut. Nu știm dacă asta e de bine sau de rău. Cert e că acum facem o a patra încercare, sperăm cu mai mult succes. J.Ace vine la noi într-o vizită secretă- cum altfel?- cândva săptămâna aceasta. De această dată vom colabora cu o serie de micro intervenții legate de povestea și istoricul Capitolului și a zonei aferente. J.Ace va reprezenta figurile unor personaje remarcabile, cum ar fi Constantin Mille, cel care dă numele străzii pe care se află grădina de vară Capitol, Nicolae Nenciulescu, arhitectul Teatrului de vară Capitol, Henriette Delavrancea, arhitecta cinematografului Capitol. Printre figurinele modelate de J.Ace acum se numără și zeul Pan, care este o figură centrală în decorul Teatrului de vară Capitol, precum și regina Elisabeta a României, cea al cărei nume îl poartă bulevardul pe care este construit cinematograful Capitol.

Ca de obicei, stay tuned.

Află mai multe despre ansamblul de monumente Cinema / Teatrul de vară CAPITOL și campania de sensibilizare, aici.

Această campanie este organizată de Save or Cancel, prin feeder.ro, și face parte din programul cultural multianual “hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL”, co-finanțat de AFCN. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Organizator: Save or Cancel
Parteneri: AmuralCNDB, Teatrul Mic, Cinema Marconi, RADEF, Monumente Uitate / Asociația ARCHÉ, Calup, Mellow Drinks, Plaja de Carte, Someș Delivery, Augmented Space Agency, Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”, Anuala de Arhitectură
Parteneri media: Zeppelin, IQads, Smark, Assamblage, Dizainăr, Iqool, anyplace.ro feeder.ro, the Institute, designist
Design: Acme Industries
Text: Hildegard Ignătescu
Coordonatori proiect: Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic)
Despre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.
Exit mobile version