Apel deschis pentru CAPITOL – Fotografia câștigătoare
Save or Cancel mulțumește participanților și publicului, în special celor 43 de persoane care au ajutat procesul de selecție.
Felicitări, Adrian Drăghia! Fotografia câștigătoare, intitulată Save, personifică Teatrul de vară Capitol folosind desenul artistului Pisica Pătrată drept chipul clădirii care dorește să fie salvată.
Acestea sunt rezultatele înregistrate până în data de 23 Decembrie 2017.
- Save by Adrian Drăghia (86%)
- lost world by Grit Ruemmler (7%)
- jungle queen by Grit Ruemmler (5%)
- submerged under green by Grit Ruemmler (2%)
1. Titlu: Save
Descriere: Conceptul fotografiei a fost de a personifica Teatrul Capitol folosind desenul Pisicii Pătrate drept chipul clădirii care dorește să fie salvată, optând pentru un deznodământ fericit.
În același timp, bula de dialog este și o aluzie la cinematografele din perioada interbelică de pe Bulevardul Regina Elisabeta care aveau reclame luminate cu neoane si creează un dialog între vechi și nou, iar fața animată a personajului ne trimite cu gândul spre expresivitatea actorilor de teatru și stilistica exagerată a anilor 20.
Autor: Adrian Drăghia
Adrian Drăghia are 27 de ani și a absolvit Universitatea de Arte Plastice secția Pedagogia Artelor Plastice. În prezent, lucrează ca graphic designer și editor video și audio în cadrul unei companii care se ocupă cu broadcasting de conținut tv.
2. Titlu: lost world
3. Titlu: jungle queen
4. Titlu: submerged under green
Descriere: Când am vizitat România la sfârșitul verii anului 2017, am avut ocazia să fac câteva poze minunatului Teatrul de vară Capitol din București. Îmi place să explorez clădiri și structuri abandonate. Acesta a fost ceva special. Era ca și cum ai găsi o lume ascunsă în junglă… jungla orașului.
Autor: Grit Ruemmler
Grit Ruemmler fotografiază din 2000, călătorind pentru a descoperi locuri noi. În 2002 începe să colaboreze cu diferite reviste de muzică online iar în ultimii 2 ani se dedică fotografiei portret, de arhitectură sau peisaj.
gr-photography.de
2017
Situat în centrul orașului București, ansamblul de monumente istorice Cinema CAPITOL și Teatrul de vară CAPITOL ocupă parcela dintre bd. Elisabeta 36 și str. Constantin Mille 13. În 2017-2018, Save or Cancel propune o campanie de conștientizare și sensibilizare față de patrimoniul cultural național, cu aplicație pe Cinema / Teatrul de vară Capitol, relevând potențialul economic, social și educațional al tuturor spațiilor culturale abandonate din România, prin implicarea artiștilor și comunității locale în cadrul unor proiecte trans-sectoriale, multidisciplinare, colaborative. Citește interviul IQads cu Save or Cancel, despre feeder.ro și regenerare urbană prin artă.
Cele 2 clădiri se încadrează în Lista Monumentelor Istorice astfel:
- Ansamblul de arhitectură “Bd. Elisabeta”, B-II-a-B-18672, între I.C. Brătianu și Bd. Schitu Măgureanu, sector 3, 5, sf. sec. XIX – prima jum. sec. XX;
- Grădina Cinema CAPITOL, B-II-m-B-19202, Str. Mille Constantin 13, sector 1, înc. sec. XX; arhitect Nicolae Nenciulescu
- Cinema CAPITOL, B-II-m-B-18683, Bd. Elisabeta 36, sector 5, sf. sec. XIX – înc. sec. XX.; arhitect Henriette Delavrancea
obiectivele campaniei
• atragerea unor noi categorii de public pentru spațiile culturale alternative și pentru patrimoniu.
• sensibilizarea audienței față de patrimoniul cultural, relevând potențialul acestuia pentru sectorul cultural independent.
• promovarea creațiilor contemporane locale și susținerea artiștilor tineri.
• promovarea creativității ca alternativă sustenabilă la abandonul instituționalizat al patrimoniului.Cinema / Teatrul de vară CAPITOL este o ruină remarcabilă care are potențialul să reactiveze social și economic comunitatea.
Proiectul propune sensibilizarea artiștilor, promotorilor culturali și comunității pentru a identifica modele inovatoare de re-utilizare adaptabilă a patrimoniului, un exercițiu democratic, sustenabil.
Nevoia acută de spații independente dedicate culturii este accentuată de închiderea unui număr mare de spații culturale, în special cinematografe, teatre și galerii de artă, ca urmare a legii 282/2015.2018
APRILIE
OPEN CALL IV – arhitecturăMAI
conferință / workshopIUNIE
semnal urban III – instalație artistică
expoziție itinerantă – TimișoaraAUGUST
conferință / workshop @ ArCubSEPTEMBRIE
expoziție itinerantă
lansare booklet, ed. 03Acest apel deschis este organizat de Save or Cancel, prin feeder.ro, și face parte din programului cultural multianual „hub cultural Cinema / Teatrul de vară CAPITOL”, co-finanțat de AFCN.
Text: Cristina Popa (random) și Andrei Racovițan (ubic)
Organizator: Save or Cancel
Parteneri: AFCN, ArCub, CNDB, Teatrul Mic, Cinema Marconi, RADEF, Carol 53, Monumente Uitate / Asociația ARCHÉ
Parteneri media: Zeppelin, IQads, Smark, Iqool, Assamblage, Citatepedia, wordstylist.ro, feeder.ro, anyplace.ro, Art7, Arte și meseriiDespre Save or Cancel
Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.Alte articole din campania de sensibilizare:
Cinema CAPITOL at the beach @ Plaja de Carte, Vama Veche
BTLT: Cum a fost la Someș Delivery 2017, Cluj?
CAPITOL Grădina Cinema la Someș Delivery 2017
BTLT: Reactivarea patrimoniului: provocări și beneficii @ CNDB
OPEN CALL CAPITOL DESIGN Winner: Acme Industries – Y
OPEN CALL DESIGN – Shape the future of CAPITOL
despre feeder.ro și regenerare urbană prin artă – un interviu IQads cu Save or Cancel
Cinema / Teatrul de vară CAPITOL 2017-2018
Capitol Cinema / Summer Theatre history and future 1912 – 2020
41 de foste și actuale cinematografe în București
38 de teatre din București
22 de clădiri reabilitate care pun în valoare patrimoniul din RomâniaSimilare
Etichete:afcnandrei racovitanapelarcubarhitecturaartăartistBucureșticapitolcinemaconcurscristina popaculturafotografieopen callrandomSave or Cancelsemnalsignalubicurban - lost world by Grit Ruemmler (7%)